Inspektionen för vård och omsorg krävde indragen legitimation som sjukgymnast efter grov kvinnofridskränkning. Foto: TT

Misshandlade sambon – blir av med yrkestitel som sjukgymnast

Uppdaterad
Publicerad

Han slog och sparkade sin sambo vid olika tillfällen under flera månader och våldet blev allt grövre. Efter att ha dömts för grov kvinnofridskränkning blir nu mannen från västra Blekinge av med sin legitimation som sjukgymast.

Det var sommaren 2017 som mannen började misshandla sin sambo. Han slog och sparkade henne vid ett upprepat antal tillfällen. Under flera månaders tid trappaddes våldet upp och blev allt grövre. Misshandeln innehöll också förnedrande inslag.

Dömdes till fängelse

Förra året dömdes mannen mot sitt nekande till tio månaders fängelse för grov kvinnofridskränkning och till att betala 30 000 kronor i skadestånd till brottsoffret. Efter överklagande fastställde hovrätten domen från tingsrätten.

Efter ytterligare ett överklagande beslutade Högsta domstolen i våras att inte ta upp fallet. Därmed står fängelsetraffet på tio månader för grov kvinnofridskränkning fast.

Dra in legitimation

Eftersom mannen från västra Blekinge är dömd för ett allvarligt brott aktualiserade Inspektionen för vård och omsorg frågan om att dra in hans legitimation som sjukgymnast. Men då protesterade mannen och menade att han alltid skött sitt yrke klanderfritt. Han uppgav också att det i själva verket var hans sambo som utsatt honom för stalking.

Men det var inga argument som bet på hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. De har nu dragit in mannens legitimation som sjukgymnast med omedelbar verkan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer