• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Björn Nurhadi (SD), länsordförande i Blekinge. Foto: Sverigedemokraterna

Missräkning för SD – hoppades på dubbla siffror

Uppdaterad
Publicerad

Partiledaren Jimmie Åkesson förutspådde ett snitt på tjugo procent. I Blekinges församlingar och pastorat nådde partiet ungefär hälften. Med ett undantag.

I samband med partiets kyrkovalsupptakt talade Åkesson, enligt GP, om att Sverigedemokraterna skulle ”ta över” och gissade på ett snittresultat på omkring tjugo procent.

I Blekinges församlingar och pastorat blev resultatet av helgens kyrkoval drygt nio procent, bortsett från Mjällby församling där partiet fick 21,6 procent och blev större än Socialdemokraterna.

Men partiets länsordförande Björn Nurhadi ser ändå inte resultatet i Blekinge som en missräkning.

– Om vi får tio eller tjugo procent spelar egentligen mindre roll. Så länge vi saknar egen majoritet får vi försöka påverka övriga partier så gott det går. Det är ungefär samma situation som på riksplanet, säger han.

När ni höll kyrkovalsupptakt var Jimmie Åkessons prognos tjugo procent.

– Det har jag missat i så fall, säger Björn Nurhadi.

Mest nöjd är han i dag att SD tog plats i samtliga pastorat och församlingar i länet där partiet ställde upp – även om andra politiska majoriteter sitter på makten.

– Vi har ökat och gått framåt och som sagt, jag är övertygad om att de andra partierna kommer att ta intryck av oss och driva vår politik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.