Ytterligare en person med kopplingar till Blekinge misstänks nu för inblandning i den jättelika amfetaminhärvan. Foto: SVT

Misstanke: släkting tvättade knarkfabrikörernas pengar

Publicerad

De två företagskumpaner som misstänks ha producerat stora mängder amfetamin i ett restaurangkök i Blekinge kan ha fått hjälp av en tredje medarbetare – en släkting till en av männen och som misstänks ha tvättat sexsiffriga belopp utomlands. Dessutom har polisens utredare hittat ytterligare brottsplatser i länet.

Utredningen kring den jättelika narkotikahärvan, med två huvudmän i Blekinge, drar ut på tiden och åtal kommer inte att väckas förrän i slutet av april. Rättegången som ska genomföras i Uppsala planeras till 18 dagar med start den 2 maj. Åtal skulle, enligt tingsrättens planering, ha lämnats in den 23 januari, men eftersom utredarna bland annat inväntar analyssvar från Nationellt forensiskt centrum (NFC) har datumet flyttats fram.

De två män i Blekinge som suttit häktade sedan i maj förra året nekar alltjämt till inblandning.

Knarkfabriken i Karlskrona

– Men bevisläget är starkt och jag vill hålla männen fortsatt häktade, säger åklagare Tomas Forsberg.

Tre häktade kvar

Utredningen har med tiden tydligare ringat in de två blekingarna som centralgestalter i härvan med misstänkta över hela landet. Av de åtta personer som häktats i målet sitter i dag bara tre kvar.

Av dessa tre är det bara de två huvudmännen från Blekinge som misstänks för synnerligen grovt narkotikabrott.

Båda tros ha framställt rekordstora mängder amfetamin i ett restaurangkök, vilket SVT Nyheter Blekinge kunde avslöja i maj förra året.

– Men det finns fler platser förutom köket som vi menar är brottsplatser knutna till männen, säger Tomas Forsberg.

Brottstiden sträcker sig från juni 2017, vilket betyder att amfetaminfabriken i Blekinge tros ha varit igång i nästan ett år innan polisen slog till.

Ska ha tvättat pengar

De båda blekingarna tros också ha fått hjälp att tvätta stora summor. En släkting till en av männen är delgiven misstanke om brott och ingår numera också i det omfattande ärendet.

– Det är en person som är skriven utomlands, men som är släkt med en av de misstänkta och som har en tydlig koppling till den brottsliga verksamhet vi menar att de ägnat sig åt.

Hur stora summor handlar det om?

– Det rör sig om sexsiffriga belopp, säger Tomas Forsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarkfabriken i Karlskrona

Mer i ämnet