Bluffen misstänks ha skett i Blekinge och Skåne. Foto: TT

Misstänkt miljonsvindleri i studieförbund

Uppdaterad
Publicerad
Två anställda inom ett av landets större studieförbund har polisanmälts för bedrägeri i mångmiljonklassen. Det misstänkta svindleriet har hänt i Blekinge och Skåne.

Studieförbundet misstänker att flera stora studiecirklar i Skåne och Blekinge, som fått bidrag från stat och kommuner, aldrig genomförts. I stället ska skattebetalarnas pengar ha hamnat någon annanstans, rapporterar Sydsvenskan.

”Anonymt mejl”

En utredning inleddes i början av året, då rörelsen upptäckte att flera lokaler där det skulle ha pågått studiecirklar stått helt tomma. Även ett anonymt mejl med tips om att organisationen ”ägnat sig åt välstrukturerad korruption av skattebetalarnas pengar” har tidigare nått studieförbundet.

Avstängda medarbetare

De två polisanmälda – och numera avstängda – medarbetarna ska ha haft kontakt med ett tiotal föreningar, och hjälpt dessa att anordna studiecirklar med bidrag från skattebetalare. Åtskilliga miljoner ska nu vara borta, och enligt förbundet rör bedrägerimisstankarna 23 procent av förbundets totala verksamhet i Skåne och Blekinge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer