Foto: SVT/TT

Härvan växer – åklagare vill frysa 85 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Utredningen kring den misstänkte storbedragaren i Blekinge växer i omfattning och nu vill åklagaren utöka kvarstaden

– och höja det låsta beloppet från 50 till 85 miljoner kronor.

Det är efter polisens kartläggning av den misstänkte storbedragaren från Blekinge som åklagaren nu vill frysa 85 miljoner av mannens tillgångar. Enligt uppgift till SVT Nyheter Blekinge ska polisen under utredningen ha påträffat nya tillgångar.

– Den uppgiften vill jag inte kommentera, säger åklagare Kjell Jannesson.

Storbedragaren i Blekinge

I morgon, torsdag, går tiden ut för att begära utökad kvarstad – de pengar och övriga tillgångar som kan beslagtas från den misstänkte för att senare täcka eventuella skadestånd vid en fällande dom.

– Jag vill öka kvarstaden från 50 miljoner till 85 miljoner.

En av anledningarna är att han nu har en klarare bild av hur brottet har begåtts och vilka summor det handlar om. Inledningsvis fanns det 46 stycken målsägande – den siffran har nu stigit till 96. Därför anser nu åklagaren att kvarstadsbeloppet måste höjas.

– Men jag tror aldrig att vi hittar tillgångar som motsvarar 85 miljoner kronor, säger Kjell Jannesson.

Den misstänkte storbedragaren sitter just nu i häkte i Marocko och det är flera instanser som formellt måste godkänna utlämnandet innan det kan ske.

– Den misstänkte har medgett att lämnas ut, men vi tror att det kan ske tidigast till sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbedragaren i Blekinge

Mer i ämnet