Jan Björkman, ordförande för socialdemokraterna i Olofström, saknar nu förtroende från sin moderförening efter den senaste tidens turbulens. Foto: SVT / TT

Misstroende mot Björkman – moderförening kräver omröstning

Uppdaterad
Publicerad

Efter S-bråket i Olofström riktar nu Jan Björkmans moderförening misstroende mot ordföranden och kräver att partiet genomför en förtroendeomrösning.

– Vårt förtroende för honom är förbrukat, säger Anita Jönsson i Kyrkhults S-förening.

Kyrkhults S-förening har lämnat in en motion till Socialdemokraterna i Olofström där de skriver att de på medlemsmötet den 12 juni vill att en förtroendeomröstning genomförs gällande arbetarekommunens ordförande Jan Björkman.

Majoriteten av medlemmarna i S-föreningen anser sig inte ha förtroende för honom, efter den senaste tidens turbulens i partiet.

S-bråket i Olofström

– Vi har blivit väldigt bestörta över att Sara tvingades avgå. Det kom som en total överraskning och vi har inte förtroende för honom efter detta. Jan har gjort mycket bra tidigare i vår kommun och även i riksdagen och så, men vi känner nu att vårt förtroende för honom är förbrukat, säger Anita Jönsson (S), i Kyrkhults S-förening.

I motionen skriver föreningen att man starkt känner att det finns en stor tveksamhet om Jan Björkman är rätt person att leda och ena partiet.

– Vi vill ha Sara kvar och hon kan inte fortsätta jobba som kommunalråd under de premisserna som finns nu, säger Anita Jönsson.

”Det känns svårt att göra så här”

Kyrkhult är Jan Björkmans moderförening, vilket gjort det hela extra svårt, säger Anita Jönsson.

– Ja, han har varit här hela tiden i vår förening och det känns så klart svårt att göra på det här viset. Han har alltid varit med på våra julsamankomster och årsmöten. Det känns svårt, men vi känner ändå att rättvisan måste fram.

Från föreningens sida menar man att styrelsen snarast bör kalla till extra årsmöte och låta nomineringsprocessen börja så att en ny ordförande kan utses.

SVT Nyheter Blekinge söker Jan Björkman för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

S-bråket i Olofström

Mer i ämnet