Strandvallen. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Här är Mjällbys skiftande fotbollsresa genom åren

Publicerad

Sedan Mjällby för första gången tog plats i fotbollsallsvenskan 1979, har det varit en resa upp och ner genom seriesystemen. När klubben 1984 ännu en gång åkte ur landets högsta serie, skulle det dröja 25 år innan det åter spelades allsvensk fotboll på Strandvallen. Återkomsten 2010 var den första på 24 säsonger. Kan det bli en allsvensk comeback för Mjällby 2020?

Den tredje säsongen i division 2 år 1979 lyckades Mjällby vinna med fem poängs marginal. Laget blev därmed klara för Allsvenskan för första gången inför säsongen år 1980. Men premiären blev inte som klubben hade tänkt sig. Laget slutade på sista plats i tabellen.

1982 fick Mjällby återigen kvala till högsta ligan och klarade det. Den andra säsongen började mycket bättre och efter den tredje omgången låg Mjällby till och med etta.

Även om laget åkte på ett par större förluster under säsongen såg klubben länge ut att klara sig kvar ovanför strecket. Men när Mjällby mötte Malmö FF hemma på Strandvallen, trillade Mjällby ur även denna gång – nu på grund av sämre målskillnad.

Året därpå lyckades Mjällby återigen avancera, men föll ännu en gång ur och det skulle dröja 25 år innan föreningen återigen var tillbaka år 2010.

Säsongen 2014 tog det allsvenska äventyret slut. Mjällby rasade och ramlade rakt ner genom Superettan till division 1 inför säsongen 2016. 2018 inleddes återtåget.

– Vi som har varit med hela vägen vet ju hur långt nere i skiten vi var, och hur nära det var att det hade gått rent åt skogen. Då känns det ju extra skönt att vi har lyckats att ta oss upp, säger Mjällbys sportchef Hans Larsson.

Hans Larsson, sportchef Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Har chansen igen

Nu är de serieledare i Superettan och blickar återigen mot allsvensk fotboll. I november avgörs det vilka lag som flyttas upp. Hans Larsson tror och hoppas att Mjällby lyckas bli ett av lagen.

– Det visar ju att det är ett segt virke här ute på Lister som inte ger upp. Det känns ju oerhört skönt i dag, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.