Halmstads spelare jublar efter straffmålet i matchens slutskede den 21 oktober 2013. Resultatet uppges nu vara förutbestämt sedan spelare i Mjällby pekas ut som matchfixare. Foto: TT

Mjällbyspelare pekas ut som matchfixare

Uppdaterad
Publicerad

Den 21 oktober 2013 spelade Mjällby AIF och Halmstad BK på ett regnigt Örjans vall. Matchen såg länge ut att bli mållös, när Blekingelaget orsakade en straff i slutminuterna. Nu framkommer uppgifter om att matchen skulle ha varit uppgjord på förhand – flera år innan matchfixning i Allsvenskan började diskuteras på allvar.

Länge har det påståtts att Allsvenskan skulle vara fri från matchfixning. Men nya avslöjanden visar att så inte är fallet. Flera källor pekar ut två spelare i Mjällby AIF som skulle ha varit indragna i matchfixningshärvor, och påverkat resultat i åtminstone en allsvensk match. Det framkommer i den nya boken ”Matchfixarna” av SVT-journalisten Magnus Svenungsson och DN:s reporter Jens Littorin, som ges ut nästa vecka.

Enligt författarna handlar det om mötet mellan Halmstad och Mjällby, den 21 oktober 2013. Strax innan matchen spelades hade stora summor pengar satsats i Dubai av en 20-åring från Sydsverige. Han var välbekant med flera personer som förekom i förundersökningar kring matchfixning, och beskrivs av en polis som ”bankiren”.

Matchen slutade 1-0 till Halmstad, efter en straff av islänningen Kristinn Steindorsson i slutminuterna. Precis det resultatet som matchfixarna ville ha, uppger en källa. Källan uppger också att spelvinsten som matchfixarna kan plocka ut uppgår till runt fem miljoner kronor.

”Jag är vid ditt hus”

Parallellt bedrev polisen spaning mot en känd matchfixare. I juni 2016 dömdes han till fängelse för att ha påverkat flera matchresultat i Kristianstad FF. Under polisens telefonavlyssningar mot mannen kunde de höra hur han kontaktade en välmeriterad spelare i Mjällby AIF inför säsongen 2014.

– Du kanske inte vet vem jag är, men jag är vid ditt hus. Har du tid tio minuter för jag måste hem sedan?, hörs mannen säga på polisens avlyssnade telefonsamtal.

– Okej, jag kommer från träningen, svarar Mjällbyspelaren.

Därefter samtalar de på ett främmande språk, men telefonsamtalet översätts aldrig och på grund av missförstånd inom polisen raderas samtliga avlyssningar. Förutom den spelaren har polisen misstankar mot att ytterligare en Mjällbyspelare ska ha påverkat att laget har förlorat. Båda spelarna namnges av ytterligare en källa när han berättar om uppgjorda matcher i Allsvenskan. Men inget av det ledde till något rättsligt efterspel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.