Moderater kräver skärpt flyktingpolitik

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna i Olofström vill att invandringen ska begränsas. De är emot att följa partiets öppna linje.
Om flyktingpolitiken inte förändras är de tveksamma till att nyvalet blir någon framgång för partiet.

Invandringen till Sverige diskuteras just nu högt inom Moderaterna i Blekinge. Bland medlemmarna i Olofström är kritiken hård mot partiledningens öppenhet mot invandring. I ett inlägg på Facebook skriver en medlem att Fredrik Reinfeldt måste sluta uttala sig offentligt om vad han anser vara en lämplig invandrarnivå.

– Hans tal i Almedalen om att Sverige måste öppna sina hjärtan var spiken i kistan. Det var därför vi förlorade valet. Vi tycker att man bör normalisera kvoten och i det är vi inte överens med partilinjen, säger Gert Hoff (M), andre vice ordförande i kommunfullmäktige i Olofström.

I söndags hade Moderaterna i Blekinge ett stormöte i Rådhuset i Karlshamn dit ett 30-tal medlemmar kom. Där diskuterades partiets invandringspolitik. Enligt Gert Hoff fanns det en samsyn inom partiet att det politiska budskapet måste förändras.

Diskuterade valanalyser

– Då ventilerades det här och det fanns företrädare från samtliga kommuner som tyckte att det behövdes en förändring, säger han.

Förbundsordförande Magnus Gärdebring var den som sammankallade till söndagens möte. Men han förnekar att de här frågorna diskuterades och att det fanns medlemmar som krävde en förändring.

– Öppenhet mot människor ska vi fortfarande ha. Det finns inte någon annan uppfattning vid mötet. Däremot diskuterades valanalyser och vilka slutsatser man kan dra av det, säger han.

Vilka slutsatser drog ni då?

– Det är vi inte färdiga med. Vi kommer att tillsätta några som kommer att jobba med att ta fram vad vi ska driva från Moderaterna i Blekinge, säger Magnus Gärdebring.

När Gert Hoff får höra vad förbundsordförande sagt svarar han:

– Han är inte ärlig.

Vill begränsa

I Olofström pratar Moderaterna öppet om de här frågorna nu. En del medlemmar går så långt att de inte vill medverka i valkampanjen inför nyvalet om inte invandrar- och flyktingpolitiken förändras. Men gruppledaren Patrik Krupa vill under eftermiddagen tona ned uppgifterna. Han menar att medlemmarna ställer upp och kampanjar men med ett visst motstånd.

– Det räcker inte att säga att vi ska öppna gränserna för människor i alla världens hörn och tro att andra länder ska följa efter. Vi vill inte stoppa invandringen, men begränsa den. Förändras inte vår politik i den här frågan kommer inte vi att göra bättre ifrån oss än vid höstens val, säger han.

Länsförbundets vice ordförande Sophia Ahlin är besviken över partivännernas inställning.

– Som moderat gör det ont i mig att höra detta. Men det är inte förbundets hållning. Jag står bakom Fredrik Reinfeldt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer