Hör Yvonne Andréassons (S) och Patrik Krupas (M) åsikter om Folkets hus som vallokal. Foto: Fanny Asplund/SVT

Moderaterna i Olofström vill inte se vallokal i Folkets hus

Publicerad

Moderaterna i Olofström vill att Högavångsskolan ska ersätta Folkets hus som vallokal i valet år 2022. Enligt partiet är skolan en neutral byggnad medan Folkets hus är starkt knuten till arbetarrörelsen och socialdemokatrin. Detta var lokaltidningarna BLT och Sydöstran först med att berätta.

Moderaterna har skickat in en skrivelse till valnämnden i Olofström där de ifrågasätter Folkets hus som vallokal. Detta var också något de gjorde inför valet 2018, men fick då inte sin vilja igenom.

Patrik Krupa, gruppledare för Moderaterna, anser att de nu har mer kött på benen när det kommer till frågan.

– Inför valet 2022 har ju både Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, ABF och IF Metall flyttat in. Nu finns det absolut skäl för att utesluta Folkets hus som en lämplig vallokal, säger Patrik Krupa.

”Lite tramsigt”

Socialdemokraterna å sin sida tycker inte att Folkets hus är opassande som vallokal. Yvonne Andréasson, ordförande för (S) i Olofström, beskriver byggnaden som ”hela folkets hus”.

– Jag tycker att det är lite tramsigt. Jag förstår inte varför man ska opponera sig, säger hon.

Hör Patrik Krupa (M) och Yvonne Andréasson (S) berätta mer om sina tankar i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.