Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ronnebys kommunalråd Roger Fredriksson (M) är orolig för fler upplopp i staden, men hoppas att insatsen med extra väktare ska lugna ner stämningen. Foto: Ronneby kommun

Moderatledaren: Regionrådet krävde pengar för att avgå

Uppdaterad
Publicerad

För första gången kommenterar Roger Fredriksson, Moderaternas Blekingeordförande, maktstriden inom partiet och vad som ligger bakom misstroendeförklaringen av regionrådet Emma Stjernlöf – i detalj.

Moderaterna i Region Blekinge skakas av en pågående maktstrid. Regionrådet Emma Stjernlöf (M) uppmanas att avgå och lämna sina förtroendeuppdrag av partikollegorna i regionen.

Roger Fredriksson (M) har hittills varit sparsam med information om vad som ligger bakom misstroendeförklaringen av regionrådet. Men nu väljer han att kommentera den senaste tidens händelser mer ingående.

– Det har publicerats direkta osanningar i olika medier, och det pågår en informationskampanj som inte stämmer överens med verkligheten, säger han.

Ekonomiskt krav på närmare en miljon

Av en kartläggning som Roger Fredriksson, i egenskap av förbundsordförande, gjort av Stjernlöfs agerande sedan konflikten blev känd framgår att hon krävt ekonomisk kompensation för att i förtid kliva av sitt uppdrag som ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Stjernlöf ska tidigare ha villkorat sin avgång med ett ekonomiskt krav på närmare en miljon kronor – en lösning partiet inte anser varit möjlg.

– Förtroendevalda omfattas inte av den typen av LAS, så det är inget vi tog upp eller gick vidare med, säger Roger Fredriksson.

Emma Stjernlöf tillbakavisar uppgifterna och vill inte kommentera några siffror i detalj.

– Det mitt juridiska ombud har försökt göra är att lösa konflikten, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer