Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Utredaren: ”Föräldrabalken är en gammal lagstiftning” Foto: SVT/Markus Hjortsman

Öppning när adoptionslagen granskas: ”Gammal lagstiftning”

Uppdaterad
Publicerad

Adoptionslagen är under lupp, och en av de frågor regeringen vill utreda är huruvida den är tillräckligt inkluderande och hänsynstagande till modernare familjesituationer.

– Föräldrabalken är en gammal lagstiftning, säger Dina Gutrad, regeringens särskilda utredare.

I december 2020 beställde regeringen en utredning av föräldrabalken, där adoptionslagen ingår. Utredningsuppdraget hamnade på rådmannen Dina Gutrads bord.

– Det är ett väldigt brett uppdrag med många frågor vi ska titta på. Men just vad gäller adoptionslagen är ett av uppdragen att vi ska ta ställning till om det ska bli möjligt med en gemensam adoption för personer som inte längre är gifta eller sambo med varandra, säger hon.

”Gammal lagstiftning”

Fallet med Inga Lill Siggelsten Blum och Malin Brindefalk, som inte får genomföra en adoption eftersom Inga Lill är omgift, beskriver Dina Gutrad som ett typexempel på den fråga som de nu ska utreda.

– Föräldrabalken är en gammal lagstiftning. Att man gjort ställningstagandet att makar och sambos måste adoptera gemensamt, och att separerade makar inte kan adoptera gemensamt, har att göra med hur familjebildningar har sett ut tidigare.

Presenteras i sommar

Innan utredningen presenteras för regeringen den 21 juni i år vill Dina Gutrad inte berätta vad de har kommit fram till i frågan, och hur lång tid det kan ta innan en eventuell lagändring blir verklighet är svårt att sia om.

– Det går inte att säga. De allra flesta betänkanden ska ut på remissrunda, och sedan beror det på hur regeringens lagberedning går till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer