Kvinnan hittades död på kvällen den sjunde september i ett skogsparti nära stödboendet Rosenbom. Foto: Henrik Friberg/SVT

Mordmisstänkt släpps på fri fot

Uppdaterad
Publicerad

Den 39-årige man som är misstänkt för mordet på 21-åriga Emmeli Olsson släpptes på fri fot i dag. Misstankarna mot honom har sänkts.

39-åringen har suttit frihetsberövad sedan den sjunde september, då 21-åriga Emmeli Olsson sköts till döds i anslutning till ett bostadsområde nära Kungsmarken i Karlskrona. Men i dag släpptes han på fri fot.

– Det innebär att tingsrätten inte anser att det utredningsmaterial jag lagt fram i dag håller för en fortsatt häktning. Chanserna för att åtal väcks mot mannen är mindre, men beror helt på vad de sista analysresultaten kring skjutvapnet visar, säger åklagaren Ulrika Grenerfors.

#falletemmeli

Analysresultaten från vapnet ska komma inom två veckor, och väntas visa vem som höll i vapnet när det dödande skottet avlossades.

– Bland annat tittar man på fingeravtryck på vapnet, och om det går att avgöra från vilket avstånd vapnet avlossades, säger Ulrika Grenerfors.

Misstänkte avvek från platsen

Den misstänkte mannen har hela tiden nekat till att ha mördat 21-åriga Emmeli Olsson, och menar att hon sköt sig själv i en olycka. Efter skottet larmade mannen själv polisen, men avvek senare från platsen.

– Anledningen till att han avvek från platsen ska enligt honom vara att han inte ville bli frihetsberövad, säger Ulrika Grenerfors.

– Det stämmer att han avvek från platsen, efter att under en halvtimme ha försökt hjälpa kvinnan och inväntat ambulans. Han var rädd, säger mannens försvarsadvokat Eric Widner.

Svagt bevisläge

Samtidigt menar åklagaren att bevisläget för att åtala mannen är svagt.

– Det finns i nuläget inget i bevismaterialet som pekar åt något håll. 39-åringen och kvinnan var ensamma på platsen vid tillfället, och inga analysresultat har hittills kunnat svara på vad som hände, säger Ulrika Grenerfors.

Mannen är fortfarande på sannolika skäl misstänkt för grovt vapenbrott.

Den misstänkte mannens försvarsadvokat uppger till SVT Nyheter Blekinge att mannen känner en oerhörd lättnad.

– Den tolkning vi gör är att när resultaten från de tekniska undersökningarna kom bekräftar de hans uppgifter, och att det är en olycka. Det bekräftar alla uppgifter han lämnat, säger försvarsadvokaten Eric Widner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#falletemmeli

Mer i ämnet