Mordmisstänkt slog själv larm

Uppdaterad
Publicerad

Det var den mordmisstänkte 39-åringen som själv slog larm efter skjutningen av Emmeli Olsson kvällen den 7 september. Det visar åklagarens analys av larmsamtalet till SOS.

I slutet av nästa vecka hoppas vice chefsåklagare Ulrika Grenerfors  kunna ta beslut om hon ska gå vidare med mordåtalet mot den misstänkte 39-åringen. Då väntas svar från Nationellt forensiskt centrum (NFC) som bland annat ska provskjuta det vapen som misstänks ha dödat 21-åriga Emmeli.

– Förhoppningsvis kan vi då få svar på vem som har hanterat vapnet och hur det avfyrades, säger Ulrika Grenerfors.

#falletemmeli

Svaret blir en avgörande pusselbit om mordutredningen ska fortsätta – eller läggas ner.

Den misstänkte 39-åringen har hela tiden nekat och uppgett att offret sköt sig själv av misstag.

– Han står fast vid att det handlar om en tragisk skjutolycka, säger mannens försvarare Eric Widner.

Klart är nu också att det var den 39-årige mannen som, vid 22-tiden, själv larmade SOS efter skjutningen kvällen den 7 september i år.

En uppgift han tidigt lämnade i förhör.

– Vi har nu tagit del av larmsamtalet och kan konstatera att det stämmer som mannen sagt. Det är han som ringer, säger Ulrika Grenerfors.

Går det att dra några slutsatser av det som sägs i samtalet?

– Nej. På det sätt som han uttrycker sig går det inte att dra några säkra slutsatser alls i någon riktning, säger Ulrika Grenerfors, som i går åtalade 39-åringen för en rad andra brott – bland annat brott mot knivlagen och narkotikabrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#falletemmeli

Mer i ämnet