Foto: SVT/TT

Mordrättegång in i slutfasen: ”Bevisningen för svag”

Publicerad

I dag avslutas rättegången mot den 56-årige man som misstänks ha strypt en kvinna till döds med ett buntband i Karlskrona förra sommaren. Åklagaren väntas yrka på ett långt fängelsestraff, medan försvarsadvokaten underkänner bevisningen.
– Vi har hela tiden sagt att bevisningen är för svag, säger Pia Lindström.

Förhandlingarna i Blekinge tingsrätt har pågått sedan den 9 mars, och i dag håller parterna sina slutpläderingar. Den 56-årige mannen står åtalad för att ha strypt den 53-åriga kvinnan med ett buntband i somras, men har hela tiden hävdat att han är oskyldig och att dödsfallet var självförvållat.

I slutfasen av förhandlingarna har flera av försvarets vittnen hörts via länk av rätten, bland annat en rättsläkare om skadorna på kvinnan.

– Han menar att skadorna på kvinnans kropp skulle kunna vara resultatet av att hon själv försökt avlägsna buntbandet, säger Pia Lindström, försvarsadvokat.

Åklagaren Malin Niklasson står dock fast vid de anklagelser som riktats mot mannen i åtalet.

– Han sa att det är möjligt att orsaka sådana skador om spänningarna i buntbandet ökar genom att någon trycker in fingrarna mellan bandet och halsen. Men det finns exempelvis inga spår av rivmärken, som jag menar hade uppstått om någon i ett paniktillstånd försöker avlägsna bandet. 

”Bevisningen är för svag”

Även den profilerade kriminalinspektören Sonny Björk, som bland annat varit med och utrett Palmemordet och Lasermannen, har hörts i rätten. Han menar att det utifrån bevisningen inte går att styrka att det är den åtalade mannen som har orsakat dödsfallet.

– Vi har hela tiden sagt att bevisningen är för svag, säger Pia Lindström.

Hon lyfter vidare ett snarlikt fall från 2013, där en kvinna misstänktes ha strypt sin man med ett buntband på ett hotellrum under Power Big Meet i Västerås. Efter sju veckor i häkte släpptes kvinnan fri och misstankarna skrevs av, då åklagaren menade att bevisen inte var tillräckliga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt strypmord i Karlskrona

Mer i ämnet