Konstnären Anna Hörjels galleri drabbades hårt av coronakrisen och sökte hjälp från regionens stödpaket. Foto: Jerker Hagman/SVT

Möt konstnären som tog hjälp från coronakrisens stödpaket

Publicerad

Coronakrisens ekonomiska smäll blev hård för konstnären och galleristen Anna Hörjel. En räddningsventil blev att söka hjälp från de stödpaket som finns.

Men nu oroas hon återigen när pandemins andra våg rullar in med ekonomisk förödelse som följd.

På Aspö i Karlskrona skärgård driver konstnären Anna Hörjel galleri och kursverksamhet. När coronapandemin slog till blev den ekonomiska smällen hård mot företaget.

– Tuffast var det i våras när allt ställdes in. Alla uppdrag försvann och ekonomiskt betydde det att all inkomst försvann, säger Anna Hörjel.

”Hjälpte mig”

I den bistra situationen sökte hon och fick hjälp från Karlskrona kommuns stödpaket. Hon vände sig även till Region Blekinges företagsjour.

– Företagsrådgivarna hjälpte mig att söka omställningscheck. Det innebar att jag kunde komplettera min lärarutbildning och utveckla min hemsida, säger Anna Hörjel.

Andra vågen

Nu innebär coronapandemins andra våg återigen en hård ekonomisk smäll mot företaget.

– Denna gång är jag lite mer förberedd. Jag har ett halvtidsjobb bredvid som säkrar inkomsten. Det gör mig mindre sårbar, säger Anna Hörjel.

Men hon är orolig och hoppas på mer stöd till henne och andra i en liknande situation.

– Det är likadant för skådisar, musiker och så. Det är tufft och det är bra om kommunen och regionen hjälper oss nu så att vi finns kvar när det är över, säger Anna Hörjel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.