Adam Grahn från Karlskrona är sångare i Royal Republic. Foto: Bastian Bochinski

Adam Grahn i Royal Republic pressas hårt av coronakrisen

Publicerad

Coronakrisen har slagit hårt mot musikbranschen. Inkomsterna uteblir när pandemin stoppar artister från att turnera och spela.

– Men hyran och telefonräkningen ska betalas ändå, säger Adam Grahn, sångare i Royal Republic.

Malmöbandet Royal Republic med sångaren Adam Grahn från Karlskrona har gjort många internationella turnéer. Inför 2020 hade bandet storslagna planer.

Världsekonomin skakar

Men så blev det inte när coronakrisen slog till och skakade hela världsekonomin.

Musikbranschen drabbades hårt när pandemin stoppade turnéer och liveframträdanden.

– Jag hade förväntat mig ett helt annat år än det här, säger Adam Grahn.

Ansökt om krisstöd

Efter uteblivna inkomster under coronakrisen har han sökt och fått krisstöd. Det handlar om Konstnärsnämndens krisstipendium och förskott via STIM.

– Jag har fått en del hjälp på traven även om det handlar om plåster på såren. Hyran och telefonräkningen ska ju betalas, så det är klart att varje krona hjälper till, säger Adam Grahn.

Osäker Europaturné

I höst planerar bandet spelningar bland annat i Berlin, Warszawa, Amsterdam, London och Paris. Men planen är osäker.

– Vanligtvis vet jag vad jag ska göra ett år i förväg. Men nu vet vi inte. Vi har precis släppt ett antal turnédatum till hösten 2021 som vi verkligen hoppas ska vara möjliga att genomföra, säger Adam Grahn. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.