Efter att 57-åringens kvarlevor påträffats valde grannar och vänner att hedra offret med ett minnesbord. Foto: SVT/Erik Alfredsson

Motivet: Pengar – och ett påstått ryskt maffiahot

Uppdaterad
Publicerad

Motivbilden bakom det styckmordsdrama som snart spelas upp i Blekinge tingsrätt är inte entydigt.

Men två tydliga spår kan skönjas i utredningen:

Pengar – och de mordmisstänktas tro att 57-åringen jobbade på uppdrag av rysk maffia.

Tidigt i utredningen spekulerades det i att de två misstänkta männens privatekonomi och osäkra affärsrörelse kunde vara en logisk förklaring till gärningen.

57-åringen hade under våren varit en ekonomisk garant för männens framtidsplaner – men tonläget mellan parterna hårdnade under sommaren.

Styckmord i Karlskrona

– Det höll på att spåra ur, berättade en tidigare vän för SVT i december förra året.

Och 57-åringen hade alltså löst ett återbetalningskrav på 170 000 kronor åt männen, genom att höja lånet på sin egen bostad.

Klart stod snart att 22-åringens privatekonomi under våren och sommaren blev allt mer ansträngd.

Den relativt nystartade affärsrörelsen medgav ännu inga löneutbetalningar.

Ofta fanns i stället 57-åringen där som ekonomisk räddning när räkningar och hyror skulle in.

57-åringen hjälpte till att lösa en skuld åt männen genom att höja lånet på sin egen bostad. Foto: Håkan Linder/SVT

Som en parallell motivbild framskymtar i utredningen också männens växande misstro mot 57-åringen.

Flera personer, som tidigare stått de misstänkta nära, uppger för SVT att de mordhäktade männen ofta pratade om att 57-åringen opererade på uppdrag av maffian – de kände sig så jagade att de tidvis lämnade Karlskrona.

Vid ett tillfälle reste de till Kalmartrakten för att under några dagar leva vildmarksliv på behörigt avstånd från hemstaden.

Till bekanta uppgav 22-åringen att hans anhörig var rysk agent, som fått i uppdrag att kräva in 800 000 kronor av dem.

För att kunna betala behövde han sälja minst tre exklusiva båtar som fanns i familjens ägo, uppgav han för en vän.

Han hävdade också att han led av en dödlig sjukdom och testamenterade den 3 juni 2020 sina tillgångar till 23-åringen – båten som 57-åringens kroppsdelar transporterades i behandlades i ett separat dokument, som SVT tagit del av.

22-åringen påstod dessutom vid flera tillfällen under våren att han attackerats fysiskt av personer tillhörande samma ryska gangsterorganisation.

Han ska bland annat ha blivit överfallen i bostadsområdet Galgamarken i Karlskrona och visade ytliga skärsår på armarna för flera vänner – skador maffians utsända alltså skulle ha orsakat.

23-åringen ska ha litat på uppgifterna fullt ut, berättar vänner.

Under våren kom de två misstänkta männen närmare varandra privat.

– Jag kan inte i detalj kommentera vad min huvudman berättat i förhör, men jag kan bekräfta att han levt i en verklighet som han inte längre känner igen sig i. Min bild är att han levt under stress och påverkan, det är korrekt, säger 23-åringens advokat Eric Widner. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Men i utredningen framträder tydligt en helt annan karaktärsbeskrivning av 57-åringen.

De mängder med förhör som hållits med vänner, bekanta och anhöriga tyder sammantaget på att han var snäll, omtänksam, lojal och strävsam.

Några uppgifter som styrker hans påstådda koppling till hemliga, kriminella grupperingar i Ryssland framkommer inte i den drygt 4 000 sidor omfattande förundersökningen.

Samma bild ger barndomsvänner, grannar och bekanta som SVT talat med:

– Han var en fantastisk människa och hade inte en enda ovän. Lugn och trygg, alltid trevlig. Så minns jag honom, säger en vän.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Styckmord i Karlskrona

Mer i ämnet