Nu varnar myndigheten för skyddsrumsfusk. Foto: Anders Wiklund/ TT

MSB varnar för skyddsrumsfusk: ”Ser allvarligt på det inträffade”

Uppdaterad
Publicerad

MSB vill varna ägare av fastigheter med skyddsrum för företag som ringer runt och hävdar att alla skyddsrum ska besiktas med anledning av det försämrade säkerhetspolitiska läget.

I Ukrainakrigets skugga hör företag av sig till ägare av fastigheter med skyddsrum för att sälja besiktning av dessa.

Men företagen kommer med vilseledande information och får det att låta som om besiktningen är obligatorisk, att den sker på statens uppdrag och att den kostar pengar, enligt MSB, som ser allvarligt på saken.

– MSB har inte gett något företag i uppdrag att besikta skyddsrummen, säger Anders Johannesson, chef för enheten för befolkningsskydd på MSB, i ett pressmeddelande.

Så sker en besiktning

Att besiktiga skyddsrum, framhåller MSB, kan ske på två olika grunder: Antingen har myndigheten valt ut skyddsrummet för kontroll eller tillsyn, eller så har fastighetsägaren själv – frivilligt och på egen bekostnad – initierat en besiktning för att ta reda på skyddsrummets skick.

– Besiktningen som sker på uppdrag av MSB är kostnadsfri och fastighetsägaren får då en skriftlig kallelse cirka fyra veckor i förväg. Den skyddsrumssakkunniga som fått i uppdrag från MSB att kontrollera eller göra tillsyn av skyddsrummet ska vid mötet med fastighetsägaren uppvisa sitt behörighetskort som certifierad skyddsrumssakkunnig, säger Anders Johannesson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer