Försäljningen av munskydd har ökat drastiskt i Blekinge, det bekräftar Magdalena Stencel på Kronans apotek i Lyckeby i Karlskrona. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Munskyddsförsäljningen ökar drastiskt: ”Mer än handsprit”

Uppdaterad
Publicerad

De senaste veckorna har försäljningen av munskydd ökat drastiskt i Blekinge. Allt fler vill bära munskydd när de är ute bland folk – för att skydda sig själv och andra.

– Folk köper mer munskydd än handsprit, säger Magdalena Stencel på Kronans apotek i Lyckeby i Karlskrona.

Hon kan bekräfta en kraftig ökning i försäljningen av antalet munskydd. Främsta orsaken tror hon är att folk är medvetna om Blekinge är inne i den andra vågen av pandemin.

– Den har ökat drastiskt. Varje dag får vi frågan om vi har munskydd, säger hon.

Skulle krav införas i Sverige eller lokalt i Blekinge – så står inte apoteken tomma.

– Det finns tillgång. Nu är vi mer förberedda än i våras när det till exempel var problem att få fram handsprit, säger hon.

Delad fråga

Karlskronaborna Karin Wallin och Anders Hydén berättar sina tankar om användningen av munskydd. Karin har själv precis köpt flera stycken på apoteket, till sig själv och sin mamma. Anders däremot avvaktar andra direktiv.

Hör deras tankar i klippet

Anders Hydén i Karlskrona vill helst undvika att använda munskydd, men förstår att allt fler väljer att göra det. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.