Magnus Kärvhag, avdelningschef Räddningstjänsten östra Blekinge. Foto: SVT

Myndigheterna varnar: Extremt hög brandrisk

Uppdaterad
Publicerad

Det är extremt torrt och varmt i Blekinge. Det har lett till ett eldningsförbud och nu skärper Räddningstjänsten och Länsstyrelsen tonen för att betona allvaret i brandrisken.

– Hela Blekinge är extremt torrt. Det finns inga delar som är blötare än andra, säger Magnus Kärvhag, avdelningschef på Räddningstjänsten östra Blekinge.

Myndigheterna använder sig av en femgradig skala för brandriskprognoser. Blekinge toppar den skalan nu, med klassningen 5E, extremt torrt. De senaste fyra dagarna har temperaturen varit över 26 grader.

Kalhyggen i skogen med torrt ris utgör en riskfaktor, precis som de många engångsgrillar som inte sällan används nära gräs.

– Grilla kan man göra, men man bör göra det på sin egen tomt, säger Magnus Kärvhag, med en brasklapp om att det ska ske med försiktighet.

Försvarsdirektör Malin Lind Mattsson på Länsstyrelsen Blekinge säger samma sak.

– Var försiktiga när ni är ute i skog och mark, tänk på vad ni gör och använd inte sånt som kan ge gnistor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.