Skatteverkets krav: Ett palestinskt pass

Uppdaterad
Publicerad

Ett palestinskt pass.

Det är vad som krävs för att Ulla Simonsson och Hamzeh Dalis ska få växla ringar i kyrkan.

Övriga id-handlingar som lämnats in duger inte, enligt Skatteverket.

Tre gånger har paret lämnat in ansökningar om hindersprövning till Skatteverket.

Tre gånger har de fått avslag.

Ulla och Hamzeh

Argumentet går igen och besluten påminner om varandra – två av dem innehåller till och med i stora stycken identiska formuleringar.

Myndigheten kräver ett palestinskt pass och ett sådant är nu beställt via ombud i Ramallah. Kvitto på beställningen har lämnats in, men väntetiderna är långa och kan ta över ett år.

– Det handlingar som hittills lämnats in har inte tillräckligt bra säkerhetsdetalljer. I normalfallet kräver vi en passhandling, säger Ingegerd Widell, verksamhetsutvecklare vid Skatteverket.

Ändå finns det ingenting som tyder på att de dokument som lämnats in skulle vara förfalskade.

– Nej, men det som han visat upp har inte haft tillräckligt bra kvalité.

Hamzeh Dalis har beställt ett pass via ombud i Ramallah. Kvitto på beställningen har lämnats in, men väntetiderna är långa och kan ta över ett år. Foto: TT

Flertal dokument

Hamzeh Dalis och Ulla Simonsson accepterar inte myndighetens argument. Familjeregistreringskortet, födelsebeviset, det personliga UNRWA-kortet, skolbetyg från UNRWA-skolan, vaccinationsbok, civilståndsdokumentet, det palestinska id-kortet samt intygen från ambassaden – ett stämplat av UD – visar tydligt vem Hamzeh Dalis är, menar paret.

– Den första handläggaren sa på telefon att chansen till hinderprövning var mindre än två procent. Och det innan hon ens tagit del av handlingarna i ärendet. Vi var dömda på förhand, säger Ulla Simonsson.

Samtalet finns inspelat på telefon.

– Jag beklagar det. Det var ett olyckligt sätt att uttrycka sig på, säger Ingegerd Widell.

Äktenskapsbalken kräver inte pass

Det faktum att äktenskapsbalken inte ställer krav på någon särskild handling för att styrka identiteten hos den som söker har hittills inte heller hjälpt paret vidare.

Anknytningsutredningen och intyg från flera av parets bekanta styrker att relationen är seriös.

– Vi känner inte längre att vi kan lita på myndigheterna, säger Ulla Simonsson.

Ärendet ligger nu för avgörande hos Kammarrätten i Jönköping. Beslut väntas inom en månad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ulla och Hamzeh

Mer i ämnet