Elina Gustafsson (S), ordförande för kultur- och fritidsnämnden, vill granska vad pengarna använts till. Foto: SVT

Ansvarig politiker vill se granskning av integrationsprojekt

Uppdaterad
Publicerad

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Elina Gustafsson (S) vill se en utökad granskning av de kommunala pengar som satsats på olika integrationsprojekt.

Elina Gustafsson (S) menar att hon kommer föreslå en utökad granskning av vad bidragspengarna använts till, bland annat efter SVT:s granskning av Panncentralen.

– Vi har fått indikationer på att alla pengar inte använts på rätt sätt, säger hon.

Gemensam bedömning

En annan av de föreningar som fått pengar är IFK Karlskrona. Delar av deras projekt har inte gått att genomföra på grund av pandemin. Bland annat den delen där elever från olika skolor skulle spela handboll tillsamans.

På vilket sätt sker det integration om inte eleverna från de olika skolorna blandas?

– Vad som kan räknas som integration finns det nog lika många svar på som det finns politiker i Karlskrona. Den bedömningen kan inte jag göra själv utan det är något vi politiker gemensamt måste komma fram till, säger Elina Gustafsson.

Återbetalning

Hon säger att det kan bli aktuellt att föreningar får betala tillbaka pengar om det visar sig att pengarna inte använts på rätt sätt. Detta trots att man inte krävde just det, när föreningarna delrapporterade i november.

– Det är jättekomplext. Vi får göra en bedömning men just nu är det fler frågor än vad det är svar i detta, säger Elina Gustafsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.