Karin Dovstad (L) Foto: Liberalerna/TT

Politiker lämnade nämndsmöte i coronaprotest

Uppdaterad
Publicerad

Funktionsstödsnämndens sammanträde i Karlskrona drabbades under onsdagen av stora avhopp. Oppositionens fem ledamöter lämnade mötet i protest, efter att ordföranden Karin Dovstad (L), som förra veckan var i svenska fjällen, inte ville lämna ifrån sig ordförandeklubban.

Oppositionen protesterade mot att ordföranden Karin Dovstad (L) dök upp på sammanträdet, trots att hon under den senaste månaden varit på bussresa till Prag, och i Sälen under förra veckan, tillsammans med sin make, kommunalrådet Börje Dovstad (L).

Det här gjorde att ledamöterna från SD, M och KD kände sig otrygga, och lämnade sammanträdet i protest. ”Säkerheten måste sättas i främsta rummet” skriver Sverigedemokraterna i Karlskrona på sin facebooksida, och menar att ordförandens agerande är ”oansvarigt”.

– Jag tycker att det var en överdriven reaktion. Karin följer de direktiv och de riktlinjer som Folkhälsomyndigheten har lämnat och jag själv har suttit intill henne på flera möten den här veckan och känner mig inte ett dugg orolig, säger Åke Håkansson (S), förste vice ordförande i nämnden.

Efter att oppositionens ledamöter lämnat fortsatte sammanträdet, då tillgängliga ersättare från andra partier togs in.

”Inte överdrivet”

Christer Leksell (SD) var den som lyfte frågan under sammanträdet.

– Vi hade två andra ordförande på plats som kunde ta över, men hon ville inte ta till sig det och tyckte det var oförskämt att jag ens lyfte frågan. Så vi, tillsammans med M och KD, tog ett gemensamt beslut att lämna mötet, säger Christer Leksell (SD).

Var det en överdriven reaktion av er, tycker du?

– Jag tycker inte det. Hur stor risken är kan inte jag bedöma, men att det fanns en risk överhuvudtaget gjorde att vi inte tyckte det var lämpligt att vara kvar.

”Nonchalant inställning”

Andre vice ordföranden Pelle Nordensson (KD) är en av dem fem som valde att lämna sammanträdet.

– Det har funnits kritik mot att paret Dovstad har rest dels till Prag och dels till fjällen via Stockholm i närtid. Under mötet visade hon en nonchalant och icke ödmjuk inställning, och då gick vi, säger Pelle Nordensson (KD), andre vice ordförande i nämnden.

SVT Nyheter Blekinge har sökt Karin Dovstad (L).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Blekinge

Mer i ämnet