Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Robert Manea (KD), Louise Erixon (SD) och Emilie Pilthammar (MED) med namnunderskrifterna. Foto: Karin Karltun/SVT

Beskedet: Klart för folkomröstning om arvode i Sölvesborg

Uppdaterad
Publicerad

Tillräckligt många namnunderskrifter har nu samlats in i Sölvesborg, enligt de SD-ledda oppositionspartierna. Det betyder att en folkomröstning om det moderata kommunalrådet Kith Mårtenssons arvode är att vänta i kommunen.

Frågan om politikerkostnaderna i Sölvesborg har varit infekterad, sedan Moderaterna efter valet hoppade av Samstyret och tog makten tillsammans med Socialdemokraterna.

Det nya styret beslutade att heltidsarvodera M-ledaren Kith Mårtensson, vilket innebar två heltidsarvoderade kommunalråd.

I slutet av januari tog Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Medborgerlig samling initiativ till en folkomröstning om huruvida arvodet för den andra kommunalrådstjänsten ska sänkas tillbaka till 20 procent.

Lämnas in under tisdagen

För att en folkomröstning skulle genomföras behövdes omkring 1 400 namnunderskrifter.

Under en pressträff på tisdagen berättade SD, KD och MED att man fått in 1830 röster. Exakt hur många av dessa som är giltiga är dock oklart, då vissa skrivit på flera gånger.

– Antalet unika vi har är inte klart, men vi har säkerställt att det är över tio procent av de röstberättigade med marginal, säger Louise Erixon (SD).

Underskrifterna kommer att lämnas in till kommunen under dagen.

Frågan om folkomröstningen ska formellt avgöras i fullmäktige, där det då räcker att en tredjedel av ledamöterna ställer sig bakom kravet. Utslaget av folkomröstningen blir rådgivande vid ett beslut om arvodefrågan.

M-toppen om omröstningen

Kith Mårtensson är inte förvånad att tillräckligt många underskrifter kommit in.

– Det var förväntat, det var det verkligen. Det krävdes inte mer namnunderskrifter än Louise Erixon fick personkryss, säger hon.

Kommer du att gå ner i tjänst om en majoritet av kommuninvånarna röstar för det vid en folkomröstning?

– Det får vi ta beslut om i kommunfullmäktige. Det är inte bara jag som har bestämt att jag ska arbeta heltid. Det är det nya styret som gemensamt tagit fram det här sättet att jobba på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.