Foto: SVT/TT

Nära 80 procent av coronadödsfallen kopplas till smitta på sjukhuset

Publicerad

Två kvinnor som avlidit till följd av covid-19 under veckan smittades på Blekingesjukhuset.

Nu kopplas 11 av totalt 14 coronadödsfall i Blekinge till smittspridning inom sjukvården.

Coronautbrott på flera sjukhusavdelningar har lett till att inlagda patienter smittats – och avlidit till följd av covid-19.

Nu konstaterar sjukhuset att 11 av totalt 14 dödsfall i Blekinge kan kopplas till smittspridning på sjukhuset.

– Det är tråkigt att majoriteten av de som har avlidit har gjort det, kopplat på något sätt till den situation vi har haft på sjukhuset, säger Peter Jansson, chefläkare.

Två nya dödsfall

Under veckan har två nya dödsfall rapporterats in. Det handlar om två kvinnor i 90-års åldern och i 70-årsåldern som vårdades på en ortopedisk avdelning i början av juni – och som nu har avlidit.

– När de kom till sjukhus inte haft några tecken på smitta men sedan utvecklat det under sjukhusvistelsen, säger Peter Jansson.

Tidigare har avdelningar stängts på grund av coronautbrottet men det finns idag ingen utbredd smitta på någon avdelning, enligt Peter Jansson.

– Nu har vi igång vården på det sätt som planerades inför sommaren. Det finns enstaka personal som är smittade men inga anhopningar av smittad personal på någon avdelning, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.