Nära stopp för covidtest i Blekinge efter hamstring

Uppdaterad
Publicerad

I veckan var Region Blekinge nära att behöva stänga ned den allmänna covidtestningen då fler tester lämnades in än vad regionen får skicka in för analys.

I Kronoberg är den allmänna covidtestningen i dag stängd då det har kommit in fler tester än vad regionen får skicka till testlabben. En liknande situation var under veckan nära att inträffa i Blekinge.

– Men vi fick skicka in allt, säger Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare.

Anledningen till problemet är det nya systemet där allmänheten själva hämtar provkiten i brevlådor på utvalda ställen i Blekinge. Det smittskyddsläkaren har märkt är att folk tar fler provkit än de behöver, vilket leder till att det vissa dagar inte kommer in så många tester medan det andra dagar kan komma in fler än regionen får skicka in för analys.

– Man ska absolut inte hamstra. Det är en väldigt osolidarisk handling som gör att någon som verkligen behöver testa sig inte kan göra det, säger Bengt Wittesjö.

Hör mer i klippet och även varför smittskyddsläkaren tycker att allmänna covidtest kan ha spelat ut sin roll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.