Lennarth Förberg (M) Foto: Pressbild / SVT

Närakuten i Karlshamn ska öppna nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Inga neddragningar eller skattehöjningar väntar region Blekinge och närakuten i Karlshamn ska öppna nästa år. Det står klart när alliansen på tisdagen presenterade regionbudgeten för 2020.

Ett av alliansens vallöften var att en närakut i Karlshamn skulle öppna 2019 – något som man misslyckats med. Men i budgeten för 2020 som presenterades under tisdagen står det att närakuten ska öppna under nästa år.

– Vi har under det här året arbetat med förslaget hur närakuten skulle kunna bli. Det förslaget har tagit tid att få fram men hälso- och sjukvårdsnämnden ska nästa vecka att ta upp detta. Då hoppas jag att man kan skicka vidare förslaget och då skulle vi kunna påbörja inrättandet redan i början av nästa år, säger Lennarth Förberg (M).

Närakuten i Karlshamn

Planerna på att en närakut i Karlshamn skulle stå klar i år misslyckades eftersom utredningen drog ut på tiden.

– Det som är knepigt är att det ska passa in i ett vårdsystem och ett flöde. Problemet är att när man ska göra en sådan här förändring måste man fundera igenom så det verkligen fungerar och så att ingen kommer ikläm, säger Lennarth Förberg.

Stora investeringar

Inför nästa år står Region Blekinge inför stora investeringar och för det har alliansen budgeterat drygt 700 miljoner kronor.

– Det har att göra med att vi bygger nya lokaler på sjukhusområdet i Karlskrona och det kommer vi behöva fortsätta med ett tag för vi har eftersatta lokalbehov, säger Lennarth Förberg.

Förutom en närakut i Karlshamn planeras det också att öppna jourcentraler i Ronneby och Sölvesborg.

– Skälet till det är att det är viktigt att om man till exempel bor i Ronneby och blir sjuk ska slippa åka till Karlskrona utan ska kunna gå till jourcentralen så länge den är öppen. Det handlar egentligen om att man ska känna sig trygg med att den vård man behöver ska finnas på nära håll, säger Lennarth Förberg.

Ingen skattehöjning

Förra året höjde alliansen regionskatten med 40 öre men det blir ingen skattehöjning nästa år. Det blir inte heller några neddragningar i verksamheterna.

– Vi presenterar en försiktig budget men är glada att inte behöva skära i någon del av verksamheten. Det är ju en vikande konjuktur och ökade kostnader, och större behov av vård så det är viktigt att blekingarna kan känna sig trygga.

Budgeten ska behandlas i regionstyrelsen nästa vecka och sedan vidaretill regionfullmäktige i början av november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Närakuten i Karlshamn

Mer i ämnet