Narkotikaexperten: ”Ökad insmuggling av tabletter”

Publicerad

Tablettmissbruk är ett växande problem i Blekinge, men förskrivningarna av narkotikaklassade läkemedel ligger kvar på en jämn nivå. I stället har tillgängligheten på den illegala marknaden ökat.

Enligt Socialstyrelsen har uttagen av narkotikaklassade läkemedel från Blekinges apotek legat på en jämn nivå de senaste tio åren. Trots det upplever både polismyndigheten och vuxenpsykiatrin att tablettmissbruket fortsätter att öka i länet.

Mer smugglas in

Enligt Ulf Guttormsson, utredare på CAN, centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, ligger förklaringen i att tillgängligheten på den illegala marknaden har ökat.

– Det har skett en ökning i insmugglingen av preparaten. Privatpersoner har även större möjlighet att beställa från utländska internetapotek eller illegala försäljare i Sverige, säger han.

Knarkbeslag ökar i Blekinge

SVT Nyheter Blekinge har tidigare rapporterat om att knarkbeslagen ökade kraftigt i Blekinge under förra året. Då gjorde tullen sex beslag av narkotikaklassade läkemedel där 43 730 tabletter hittades, jämfört med 2018 då det gjordes tre beslag och 104 tabletter beslagtogs.

I hela polisområde syd steg antalet beslag från 229 (254 840 tabletter) till 392 (1 269 333 tabletter) under samma tidsperiod.

Opioider – ofta kopplade till dödsfall

Antalet dödsfall till följd av läkemedels- och narkotikaförgiftningar minskade något i landet under 2018, efter att ha stigit under flera år. Det visar statistik från Socialstyrelsen.

Sedan 2014 har i snitt 900 personer avlidit per år, varav hälften räknas som olycksfall, en fjärdedel som självmord och i resterande fall av är orsaken oklar.

– Det är framför allt opioider, alltså smärtstillande läkemedel, som folk avlider av vid sådana förgiftningar, säger Ulf Guttormsson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.