Bara var tredje student på Blekinge tekniska högskola är tjej. Det placerar BTH i botten jämfört med andra högskolor och universitet. Foto: Arkivbild SVT

Näst sämst i landet på tjejer

Publicerad

Regeringen kräver att Blekinge tekniska högskola måste bli bättre på jämställdhet. Förra året var knappt var tredje student på högskolan tjej. Ledningen på BTH jobbar nu på bred front för att locka fler kvinnliga studenter.

Blekinge tekniska högskola, BTH, är näst sämst i landet på att locka kvinnliga studenter till sina utbildningar jämfört med andra högskolor och universitet.

Av de 3019 studenterna på BTH var 32 procent kvinnor förra året. Bara Chalmers i Göteborg är sämre med 31 procent. Till och med Försvarshögskolan lyckades bättre och hade 35 procent kvinnliga studenter.

Bland de utpräglade ingenjörshögskolorna kan nämnas Luleå tekniska universitet som har 49 procent kvinnliga studenter.

Linnéuniversitetet, i Växjö och Kalmar, har 63 procent kvinnliga studenter.

Smala ingenjörsutbildningar

Ledningen på BTH förklarar sina dåliga siffror med att de inte har samhällsvetenskapliga utbildningar och endast smala ingenjörsutbildningar vid sidan av sjuksköterskeutbildningen på BTH.

– Det finns ju ingenjörsutbildningar som andra högskolor har som attraherar fler tjejer. Till exempel designinriktade ingenjörsutbildningar och samhällsvetenskapliga ingenjörsutbildningar, dom har ju inte vi. Ser man det så, och tittar på statistiken så är vi lite sämre, säger Tobias Larsson som ingår i ledningen på BTH.

– Vi har ju mycket utbildningar kring mjukvara och programmering och där har vi ju traditionellt sett väldigt mycket män.

Men regeringen, som finansierar högskolorna, är inte nöjd med den här förklaringen utan kräver att BTH ska bli bättre på att rekrytera tjejer. Jämställdhet är huvudargumentet, men inte oviktigt i sammanhanget är också att det saknas ingenjörer i Sverige.

Fler kvinnliga lärare

Ledningen för BTH har därför börjat jobba på bred front för att locka fler tjejer och på så sätt få fler studenter.

Vid den senaste antagningen ökade andelen kvinnor till ingenjörsutbildningarna på BTH med 1,4 procent jämfört med året innan.

– Det handlar delvis om marknadsföring. Men det handlar också om att när studenterna kommer in, att se till att programmen är anpassade för att både män och kvinnor ska läsa dom, förklarar Tobias Larsson.

– Det kan ju vara saker som vilken pedagogik vi använder och att vi också tittar på rekryteringen av lärare. Så att det inte bara är män i klassrummen utan även kvinnor där, säger Tobias Larsson, ledningsenheten på BTH.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.