”Det här handlar om våra barns framtid”, säger Jenny Andersson, folkhälsostrateg i Karlshamns kommun. Foto: SVT

Nattvandrande vuxna ska öka tryggheten

Uppdaterad
Publicerad

Karlshamns kommun vill öka tryggheten genom att få fler vuxna att röra sig på stan på kvällar och nätter. Nu tar man därför ett nytt grepp och bjuder in allmänheten att delta.

Tidigare har det varit olika föreningar i kommunen som varit engagerade i nattvandring. Nu utökas trygghetsarbetet, då man i Karlshamn även bjuder in allmänheten att hjälpa till.

– Det är viktigt att engagera fler. Det här handlar om våra barns framtid, säger Jenny Andersson, folkhälsostrateg i Karlshamns kommun.

Patrullerar på nätter

Enligt de senaste trygghetsmätningarna upplever Karlshamnsborna sig alltmer trygga, men kommunen ser det som viktigt att fortsätta det förebyggande arbetet genom att låta vuxna patrullera på stan, främst på kvällar och nätter.

– Vi vill vända på det lite och kanske till och med döpa om det till trygghetsvandrare. Vi vill öka antalet trygga vuxna människor ute, men det är inte bara på nattetid. Vi vill ha trygga vuxna ute på eftermiddagar och kvällar också. Våra ungdomar är ute tidigare på kvällen.

”Ska synas ute”

Kommunen har ofta fått frågor från vuxna som inte tillhör någon förening, om inte de också kan få hjälpa till. Nu ges den möjligheten, då kommunen anslutit sig till stiftelsen nattvandring.nu.

– De vuxna ska synas ute och kunna finnas till hands om någon behöver prata. Det är ett trygghetsskapande- och brottsförebyggande arbete. Där det rör sig människor så händer det sällan brott. Vi vill att de vuxna ska synas ute.

Nästa vecka hålls ett informationsmöte i kommunen där alla intresserade kan få information från bland annat polisen om vad nattvandring innebär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.