Nej till avslut – ja till skola

Uppdaterad
Publicerad

Holmsjöbarnen fick inte ha skolavslutning i kyrkan. Fast när skolan nu byggs om får de ja till att flytta till församlingshemmet. Lokalen är prydd med Jesustavlor.

För ett år sedan satte Karlskrona kommun stopp för skolavslutningar i kyrkan för barnen på Holmsjö skola.

Barnen fick inte välsignas i kyrkan innan sommarlovet. Men när skolan byggs om till hösten är det helt okej att flytta barnen till Sillhövda kyrkas församlingshem.

– Nu använder vi lokalerna bara precis som de är. Det har inget med kyrkans verksamhet att göra, säger Maria Persson, chef för barn- och ungdomsförvaltningen.

Altare och Jesustavla
Församlingshemmet används ofta för gudstjänster. Den har både altare och Jesustavlor på väggarna. Där ska de 92 barnen äta skollunch under byggarbetet, som pågår under nästan ett år.

– Det är naturligt att man möts utav Jesus när man kommer in i kyrkans lokaler om det nu är församlingshem eller kyrka, säger Ann-Louise Trulsson, kyrkoherde i Fridlevstads församling.

Inga elever ska utsättas för religiös påverkan i skolan säger Skolverket. I församlingshemmet brukar kyrkpersonalen vanligen sjunga lovsånger till Herren innan maten. Men något sådant får inte Holmsjöbarnen utsättas för.

– De får gärna sjunga andra matsånger, säger Maria Persson.

Kyrkoherden rikskändis
Kyrkoherden i Fridlevstads församling blev rikskänd när hon kämpade för att få välsigna barnen vid skolavslutningen. Nu öppnar hon gladeligen famnen för barnen.

– Jag brukar inte gå runt och välsigna i alla väder och vind, men att välsigna tillhör min roll, säger Ann-Louise Trulsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolkyrka

Mer i ämnet