Märta Lindblad har tillsammans med sin kusin samlat ihop en skelettsamling. Foto: SVT/Stina Sandström

Nioåriga Märta samlar på djurskelett – har eget museum

Uppdaterad
Publicerad

Skallar efter döda vildsvin, kor och älgar – det finns i nioåriga Märta Lindbergs alldeles egna skelettmuseum. Hon har i flera år letat upp djurskelett till sin samling.

På sommartorpet utanför Hallabro har nioåriga Märta Lindberg en skelettsamling som hon skapat tillsammans med sin jämnåriga kusin.

BLT var först med att berätta om den lilla ladan på gården, där nioåringen samlat ihop ett tjugotal skallar och mängder med benknotor.

– Vi började när vi var rätt så små. Vi tyckte det var kul när vi hittade något som vi tog hem. Sedan fortsatte vi att leta, berättar Märta Lindberg.

”De är coola”

Här finns allt från koskallar till rådjursben och skelett från vildsvin och räv. Det egna museet har döpts till Döda Hjorten. Däremot har hon ingen hjort i samlingen än så länge.

Anledningen till att nioåringen fastnat för skelett är att hon tycker att det är häftigt.

– De är coola och fina. När man håller i dem kan man tänka att det är döda djur som har levt förut. Det är häftigt, säger Märta Lindberg.

Bland annat finns det ett älghuvud, en tjur och flera vildsvin. Foto: SVT/Stina Sandström

Vill ha lodjursskalle

Hur har andra reagerat på den här samlingen?

– Vissa tycker att det är coolt och ibland tycker de att det är äckligt.

Även om det finns många djurskelett i samlingen, så är 9-åringa Märta inte riktigt helt nöjd än. Det är några djur till som hon skulle vilja ha.

– En lodjursskalle och en björnskalle.

Skelettmuseet har Märta Lindberg och hennes kusin döpt till ”Döda hjorten” Foto: SVT/Stina Sandström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.