Heléne Björklund, Malin Norfall och Suzanne Svensson. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Norfalls riksdagsbesked bäddar för maktstrid

Uppdaterad
Publicerad

Ronnebys oppositionsråd Malin Norfall (S) väljer att lämna kommunpolitiken och i stället satsa på att bli riksdagsledamot. Det innebär att tre kvinnor i Blekinge tar strid – om två platser.

Sedan den 1 april 2013 har Malin Norfall varit oppositionsråd i Ronneby kommun, men nu har hon beslutat att inte ställa upp på nytt i det kommande valet.

– Jag fick frågan av en partikamrat om jag inte skulle till riksdagen och nu har jag funderat på det länge och tycker att det lockar mer än kommunpolitik just nu, säger Malin Norfall.

S-riksdagsledamöter från Blekinge är i dag Peter Jeppsson, Magnus Manhammar och Suzanne Svensson.

Men efter valet kommer det att se annorlunda ut. Peter Jeppsson och sagt att han inte kommer att kandidera i år och i höstas bestämde sig Sölvesborgs kommunalråd och partidistriktets ordförande Heléne Björklund  för att lämna kommunpolitiken och och i stället kandidera till riksdagen.

Det innebär att tre kvinnliga politiker i Blekinge kommer att få kämpa om att få plats i riksdagen: Heléne Björklund, Malin Norfall och Suzanne Svensson.

– Jag vill inte spekulera vad det får för konsekvenser men jag ska göra så gott jag kan för att få förtroende i hela Blekinge, säger Heléne Björklund.

”Utmanar ingen speciell”

I dag har partiet tre platser – varav en enligt partiets principer ska gå till en man. Magnus Manhammar har tidigare sagt att han är fortsatt intresserad av riksdagsuppdraget.

På socialdemokraternas distriktskongress i april kommer valberedningen bestämma hur partiet väljer att placera toppkandidaterna på listan. Inte heller Malin Norfall vill spekulera i detta.

– Det är en fråga till valberedningen och mitt ställningstagande är bara att jag kandiderar till riksdagen. Jag utmanar inte någon speciell eller pratar om någon speciell plats som jag vill ta men jag hoppas att komma in i riksdagen, säger Malin Norfall.

SVT Nyheter Blekinge har sökt Suzanne Svensson för en kommentar och Karlshamns kommunalråd Per-Ola Mattsson vet inte om hon kommer att kandidera i år.

– Jag vet inte hur hon ställer sig till detta om hon kandiderar eller inte men man representerar ju länet och inte kommunen så oberoende vilken av dem är det goda kandidater, säger Per-Ola Mattsson.

Enligt Sydöstran föreslås Magnus Pettersson (S), ombudsman på Kommunal, att ta över ledarpositionen efter Malin Norfall (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer