Foto: Cecilia Ahle

Nu är BTH redo för medicinska åldersbedömningar

Uppdaterad
Publicerad

Arbetet med att testa medicinsk åldersbedömning har kommit ett steg längre. Nu är den mobilia kliniken på plats på Blekinge Tekniska Högskolas campus i Karlskrona.

Blekinge Tekniska Högskola har fått i uppdrag av Socialstyrelsen att göra en unik studie för att testa magnetkameraundersökning som metod för att åldersbestämma asylsökande. Med hjälp av en mobil klinik utrustad med magnetkamera kommer unga vuxna i Blekinge, i åldern 14 till 22, år att undersökas.

Nu är kameran som ska användas är på plats vid Blekinge Tekniska Högskola i Karlskrona och först ut blev Alicia Hedberg, 16 år.

– Vi kommer att titta på tillväxtzoner i handled, knäled och fotled. De mognar i olika faser i livet och vår hypotes är att det inte spelar någon roll vilket land man kommer ifrån utan att de mognar oberoende av det, sa Johan Sanmartin Berglund, läkare och professor i hälsovetenskap vid BTH, när SVT Nyheter Blekinge skrev om åldersbedömningar i februari.

Totalt ska 2.000 personer från Blekinge och Stockholm ingå i studien.

TV: Så här går åldersbedömningar till

Många asylsökande utan id-handling

Åldern har fått ett allt större fokus i asylprocessen och under den stora flyktingvågen 2015 sökte över 35.000 ensamkommande barn och unga asyl i Sverige. Bara några procent kan styrka att de faktiskt är barn med hjälp av id-handlingar och dokument.

Här är den mobilia kliniken i Karlskrona där åldersbedömningarna nu ska göras. Foto: Cecilia Ahle

I ärenden där Migrationsverket bedömer att den asylsökande inte kan uppge sin ålder på ett trovärdigt sätt ska den asylsökande få frågan om personen vill genomgå en medicinsk åldersbedöming. 

Medicinska åldersbedömningar omstridda 

Men medicinska åldersbedömningar ha varit omstridda och Svenska barnläkarföreningen har avrått sina medlemmar att utföra undersökningar, med hänvisning till att felmarginalerna var för stora.

TV: Se hela inslaget här

Forskarna på BTH tror dock att bedömningarna kan bli säkra.

– Målet är att vi åtminstone ska få 95 procent säkerhet, säger Johan Sanmartin Berglund.

Det var i juli förra året som Socialstyrelsen fick i uppdrag från regeringen att ansvara för en första studie av åldersbedömning med hjälp av magnetkamera och Blekinge Tekniska Högskola fick sedan fortskningsuppdraget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.