Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag har inte fått några negativa reaktioner, men jag får många frågor, säger polisen Ola Sunesson. Foto: Diba Dehnad/SVT

Nu börjar polisen i Blekinge använda kroppsburen kamera

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i yttre befäl kommer från och med den 1 december börja bära en kroppsburen kamera inför varje arbetspass. Detta för att lättare kunna bevisa brott och minska risken för att poliser blir utsatta för brott.

Polisen Ola Sunesson har varit en av de poliser i Blekinge som fått testa att ha på sig kameran i över ett år och enligt honom är detta ett efterlängtat beslut.

– Detta minskar risken för att man hamnar i en situation där det står ord mot ord och även att man lättare kan bevisa någons oskuld, säger han.

Kamerorna kommer börja delas ut till poliser i hela landet under december. Målet är att det ska vara klart under 2023.

Ingen skyldighet att meddela

Poliser får själva bestämma när kameran ska slås på, men de har ingen skyldighet att tala om för någon att kameran spelar in. Däremot har kameran en röd lampa som blinkar när den är på.

Att filma folk kan vara känsligt för många, vad har du fått för reaktioner?

– Jag har inte fått några negativa reaktioner, men jag får många frågor, säger Ola Sunesson.

Hör Ola Sunesson berätta, i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.