Hör smittskyddsläkaren förklara varför familjekarantän införs Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Nu införs familjekarantän vid coronasmitta – det här gäller i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Nu införs striktare regler för att motverka den ökande smittspridningen av covid-19 i samhället. Från i dag införs så kallad familjekarantän, som innebär att personer i samma hushåll ska stanna hemma om någon smittats med coronaviruset.

Smittspridningen i Blekinge har den senaste tiden varit bland de kraftigare i landet, sett till befolkningsmängden. Främst är det bland unga vuxna som smittan sprids.

Därför införs från i dag så kallad familjekarantän. Det innebär att när en person insjuknat och fått ett positivt provsvar på covid-19, kommer alla i hushållet kontaktas av vården och få förhållningsregler som ska följas.

Barn får gå till skola

För personer över 16 år innebär det att man ska stanna hemma, från såväl arbete som skola och inte delta i sociala fritidsaktiviteter, i sju dagar från det att den smittade personen utförde coronatestet. Yngre barn kan gå till skolan och förskolan som vanligt, men får inte delta i sociala fritidsaktiviteter.

– Du som har fått förhållningsregler ska följa dem, stanna hemma, undvika kontakter med andra och i övrigt agera som att du har testats positivt för covid-19. Var också uppmärksam på symtom som kan tyda på att du har fått covid-19, säger Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare.

Vissa undantag

Undantag får göras under hemkarantänen för ”nödvändiga inköp” i mataffärer och apotek, samt för att hämta och lämna barn på förskola eller skola utomhus.

Familjekarantänen gäller i sju dagar från att den insjuknade genomfört sitt coronatest. Personer som tidigare haft konstaterad coronasmitta och har utvecklat antikroppar under det senaste halvåret är undantagna från förhållningsreglerna.

Det har kanske inte varit helt lätt att hänga med i senaste coronariktlinjerna. I videon nedan reder SVT ut läget kring tre vanliga frågor:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.