Reporter Towe Olsson utanför den nya redaktionen i Karlshamn. Foto: Henrik Friberg/SVT

”Nu kan vi bevaka hela Blekinge ännu bättre”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

SVT vill finnas på fler platser i landet. Och ingen är gladare än jag att en av de platserna är Karlshamn, där det nu står klart att vi på SVT Nyheter Blekinge förstärker med en ny redaktion. Ambitionen är att vi ska kunna ge en både bredare och djupare nyhetsbevakning när vi kommer närmare de som bor, jobbar och rör sig i Karlshamn, Sölvesborg och Olofström.

Mattias Christiansson

Redaktionschef för SVT Nyheter Blekinge

Vår reporter Towe Olsson har redan börjat sitt uppdrag med fokus på västra Blekinge. Vi och många andra medier vet att en redaktionell närvaro på en ort eller i ett område har betydelse både för journalistens kunskap och insikter, och för invånarnas vilja att lämna tips så att förhållanden som behöver granskas blir granskade.

Lokala journalistiska kretsloppet

SVT Nyheter Blekinge är en av de lokala nyhetsredaktioner på SVT som citeras oftast av andra medier, både lokalt och på riksplanet. Enligt mig ett tecken på god nyhetskompass och förmågan att hitta egna nyheter som får genomslag och sätter avtryck i samhället.

Det är också ett bevis på SVT:s bidrag i den lokala journalistiska kretsloppet. Ibland tar andra medier upp våra nyheter, ibland rapporterar vi om deras. En kombination av stark public service och starka kommersiella medier gynnar medborgarna bäst.

Nyheter som får genomslag är ofta resultatet av en egen, stark nyhetsvärdering och gediget hantverk: Vad är principiellt viktigt? Vad berör många? Vad finns under ytan?

Att det finns lokala nyhetsredaktioner som sätter en ära i att granska och gå på djupet borde ligga i allas intresse, även om politiker och andra makthavare önskar, och ibland också uttrycker, att redaktionernas strålkastarljus hellre får hamna någon annanstans eller på det som låter bra för tillfället.

Ökat förtroende för SVT

Ibland presenteras en bild av att förtroendet för SVT och public service minskar. Det stämmer inte visar färska siffror från Göteborgs universitet.

81 procent av de tillfrågade i SOM-institutets årliga undersökning har högt eller ganska högt förtroende för Sveriges Television. Det högsta förtroendet för ett enskilt mediebolag någonsin, sedan mätningarna började för snart 35 år sedan, enligt forskarna bakom studien. I storstan, i mindre tätorter, på landet, längs hela höger-vänsterskalan och oavsett politiska partisympatier – överallt ökar förtroende för innehållet i SVT.

En stor del i förtroendeskapandet kan tillskrivas SVT:s nyhetsverksamhet, både genom riksnyheterna och vår lokala journalistik. Vi på SVT Nyheter Blekinge tänker fortsätta ta vårt journalistiska ansvar. Det pågår en SVT-satsning på lokala nyheter över hela landet, och vi är glada att Karlshamn blir den 39:e orten med en SVT-redaktion.

Vi har alltid bevakat hela Blekinge, och nu kan vi bevaka hela Blekinge ännu lite bättre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.