Lars Olsson, avdelningschef på samhällsutveckling, länsstyrelsen.

Nu kartläggs elevernas rökvanor

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det sedan mer än 20 år tillbaka är förbjudet enligt lag, så röks det fortfarande vid svenska skolor. Nu har flera länsstyrelser i södra Sverige gått samman i ett nytt projekt inställningen till rökning på skoltid ska kartläggas. 

Det är länsstyrelserna i Blekinge, Jönköping, Kalmar och Kronoberg som nu vill ta arbetet mot tobak i skolan ett steg längre, genom att involvera barnen och ungdomarna i faktainsamlandet. Metoden är intervjuer med målgrupperna är rökare, ickerökare och skolpersonal. 

– Trots allt så är det egentligen ungdomar och barn på skolorna som vi vill påverka, att upphöra med sin rökning eller inte börja alls. Ska man lyckas med det så måste man prata med dem, säger Lars Olsson, avdelningschef på samhällsutveckling, Länsstyrelsen i Blekinge.

Halverat rökningen i skolan

Blekinge har blivit ett föregångslän i arbetet mot tobak på skolgårdar, och länsstyrelsen har under tre års tid arbetat med projektet ”Tobaksfria Barn och Unga i Blekinge”. Och det är tidigare framgångar som nu ligger till grund för det nya samarbetet. 

– Vårt arbete har gett eko långt ut i hela Sverige. Och det beror framför allt på att vi på kort tid, under de här tre åren som projekten har varat, har fått ett bra resultat. I princip så har vi halverat rökningen på skolgårdarna, och det vi vill nu är ju egentligen att ta det ett steg till, säger Lars Olsson.

Kan bli fortsättning

Förutom att analysera attityder till rökning i skolans värld, ska även intervjuer av nyanlända genomföras, för att få fördjupad kunskap om inställningen till nyttjande av tobak. 

– Vi vill veta mer för att kunna vidta rätt aktiviteter längre fram, säger Lars Olsson. 

Samarbetsprojektet kommer att pågå under 2018, med möjlig förlängning beroende på resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.