Kyrkhultstugan, eller Blekingestugan, var en av de första byggnaderna som flyttades till Skansen. Foto: Pressbild

Nu öppnar nyrenoverade Kyrkhultstugan på Skansen

Uppdaterad
Publicerad

Kyrkhultstugan, eller Blekingestugan, var en av de första byggnaderna som flyttades till Skansen. Efter att ha varit stängd för renovering kommer den nu att återinvigas.

Sedan Skansen grundades i Stockholm 1891 har Kyrkhultsstugan, eller Blekingestugan som den också kallats, lockat besökare. Där har de fått veta mer om livet i Blekinge under historiens gång.

Byggnaden var också en av inspelningsplatserna för SVT:s julkalender 2015: ”Tusen år till julafton”.

Restaurering färdig

Men de senaste åren har stugan varit stängd för renovering. Restaureringen – Projekt Kyrkhult – är nu färdig. Snickare, trädgårdsmästare, sömmerskor och antikvarier har varit inblandade i arbetet. Även Kyrkhults hembygdsförening har bidragit.

”Spännande att levandegöra”

Byggnaden har återskapats så som den såg ut runt 1890 och öppnar för besök igen. Byggnaden, inredningen och trädgården vittnar om hur livet kring Kyrkhult var på 1890-talet.

– Det är spännande att kunna levandegöra den här miljön, som är så central för Skansens egen historia, säger Skansens chef John Brattmyhr i ett pressmeddelande.

Återinvigningen av Kyrkhultstugan är den 24 maj.  

Kyrkhultstugan

Byggnaden är troligen från 1700-talet och flyttades till Skansen 1891 från Lilla Brödhults by i Kyrkhults socken, Listers härad.

Är en knuttimrad så kallad ryggåsstuga som sitter i hop med en högre loftbod på varje sida, ett framloft och ett bakloft. Har nävertak täckt med torv.

Framför stugan finns en kryddträdgård med bikupor och blommor. Trädgården är återskapad som den såg ut när Kyrkhultstugan fanns på sin ursprungliga plats.

Källa: skansen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.