Karin Månsson, chef på beroendeenheten i Karlskrona, hoppas att Naloxonet skapar en trygghet hos närstående till exempelvis fentanylmissbrukare. Foto: SVT

Nu startar Naloxon-utbildningarna i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Socialstyrelsen har skärpt sina riktlinjer angående den livräddande nässprayen Naloxon, och säger nu att samtliga regioner bör dela ut läkemedlet. I Blekinge är programmet nu precis i startgroparna.

Naloxon är ett läkemedel som häver överdoser efter opiat-användning, till exempel fentanyl och heroin. Hittills har nässprayen bara delats ut i Stockholm, Skåne och Uppsala, men näst i tur står Region Blekinge.

– Vi har precis flyttat in i våra nya lokaler och ska nu dra igång utbildningen kring naloxonet. Förhoppningen är att vi ska kunna erbjuda våra patienter och deras närstående naloxon, och en kurs i livräddning, under våren, säger Karin Månsson, avdelningschef på Blekingesjukhusets beroendemottagning.

Naloxonkittet som ska delas ut till missbrukare och närstående. Foto: Pernilla Isendahl

I dag gick Socialstyrelsen ut och skärpte riktlinjerna kring Naloxon, och säger nu att samtliga regioner bör dela ut sprayen.

– Jag tror att det kommer skapa en trygghet. Inte bara hos de beroendesjuka, utan även hos deras närstående som då vet att de har möjlighet att rädda liv vid en eventuell överdos, säger Karin Månsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.