Mattis var under uppväxten måltavla för mobbarna. Nu berättar han för första gången om händelserna och oktobernatten 2007. Foto: Per Anders Rudelius /Kultfilm AB

Trakasserade sonen i ny dokumentär: ”De var på mig samma dag”

Uppdaterad
Publicerad

Snart visas dokumentären om skotten i Rödeby i SVT. Fokus ligger på den utsatta familjen och livet efter dramat som skakade den lilla orten 2007 – och för första gången berättar den trakasserade sonen Mattis själv om händelsen.

Mopedgäng satte skräck i Rödeby i oktober 2007 genom hot, våld och vandalism. En särskilt drabbad familj fick besök en natt och det slutade i tragedi.

Rättsfallet fick stor uppmärksamhet då fadern som åtalades för mord på en 15-årig pojke friades i tingsrätten.

”Ska inte döma någon”

Nu har Blekingefilmaren Per Anders Rudelius dokumentär om pojkarna och skotten i Rödeby premiär i SVT. Här läggs fokus på familjen och hur livet kunnat gå vidare.

– I en tid med ett så rått klimat där förövare ska demoniseras känns det viktiga att göra en film som inte dömer någon, utan som söker de verkliga bristerna i samhällsstrukturen, säger Per Anders Rudelius.

Dokumentären har premiär på SVT Play söndagen den 16 maj och visas även i SVT1 onsdagen den 19 maj klockan 20.00.

Pojkarna och skotten i Rödeby kommer även att tävla i Krakóws filmfestival i månadsskiftet maj-juni.

Se klipp från dokumentären ovan

Blekingefilmaren Per Anders Rudelius ger nu ut dokumentären om skotten i Rödeby. Foto: Foto: Patrik Häggqvist/Per Anders Rudelius

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.