Nu genomförs nya dykningar på 1400-talsvraket Gribshunden utanför Ronneby i Blekinge. Foto: Johan Rönnby/Södertörns högskola/TT

Ny dykstart vid unika Gribshunden idag

Uppdaterad
Publicerad

Idag startar åter dykningar vid det världsunika 1400-tals fartyget Gribshunden utanför Ronneby. Syftet med dykningarna är att bedöma de miljömässiga förutsättningarna och möjligheterna för framtida konservering.

Dykningarna görs i samverkan mellan Blekinge museum, Södertörns högskola och Nationalmuseet i Köpenhamn.

Skeppet sjönk 1495, hittades på 1970-talet och identifierades som Gribshunden först 2013. Sedan dess har historien om vraket väckt stor uppmärksamhet i hela världen.

LÄS MER: Världsunik galjonsfigur bärgades

Det är första gången som danska experter från Nationalmuseet i Köpenhamn deltar i själva dykningarna. Det är forskningsprofessor David Gregory och konservatorn Kristiane Straetkvern som finns på plats.

Kristiane Straetkvern är också ansvarig för konserveringen av det spektakulära figurhuvudet som just nu sker på Nationalmuseum i Köpenhamn.

LÄS MER: Gribshunden återvänder till Danmark

På uppdrag av museet görs också en 3D-fotografering av vraket på botten för att kunna skapa en modell av vrakplatsen och på sikt skapa bättre digital tillgänglighet till vraket för allmänheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.