Ungefär 700 000 kubik med stormfällt virke tror Skogsstyrelsen att det fortfarande finns kvar i de jämtländska skogarna. Foto: SVT

Ny metod kan rädda hotade skalbaggar

Publicerad

Virkeshögar i skogen utgör en dödsfälla för skalbaggar som lockas att lägga sina ägg där. När virket skickas till flisning förstörs nämligen äggen för många av skalbaggarna som i dagsläget är hotade.

Nu testas en ny metod som kan rädda skalbaggarna, rapporterar P4 Blekinge.

Det finns minst 30 rödlistade skalbaggsarter, varav ett 20-tal i Blekinge. De lägger gärna sina ägg i det solbelysta översta lagret på lövvirke. Det tar den nya metoden, som för första gången provas på naturreservatet Kvalmsö i Karlskrona, fasta på.

Genom att täcka fällt virke i skogen med papp, ved och grenar lockas skalbaggarna att lägga äggen där i stället. När virket skickas iväg tas det översta lagret helt enkelt bort och läggs l tillbaka i skogen – vilket medför att larver överlever.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer