Kommunerna Ronneby och Karlskrona har skapat en gemensam funktion, för att öka beredskapen vid speciella händelser. Foto: SVT/Arkiv

Kommunernas nya samverkan – ska öka beredskapen

Uppdaterad
Publicerad

Från och med nu har Karlskrona och Ronneby kommun en gemensam organisation, för att kommunerna snabbt ska kunna agera vid allvarliga eller extraordinära händelser, dygnet runt.

Beredskapsfunktionen kallas för TiB och står för Tjänsteperson i beredskap. Den är tänkt att underlätta för myndigheter och aktörer som exempelvis SOS Alarm, att komma i kontakt med kommunen när det händer något speciellt.

− Det senaste året har verkligen visat oss hur viktigt det är att ha en god krisberedskap. Genom det här samarbetet sätter vi ytterligare fokus på beredskapen i våra egna organisationer, säger Carl-Martin Lanér, kommundirektör i Karlskrona i ett pressmeddelande. 

Tidigare har Räddningstjänsten Östra Blekinge organiserat TiB-funktionen för Karlskrona och Ronneby kommun. Men nu har kommunerna alltså skapat en egen gemensam organisation. 

− Det här är ytterligare en samverkan som kan ge ringar på vattnet. Vi har mycket att lära av varandra i många olika frågor, säger Tommy Ahlquist, kommundirektör i Ronneby i pressmeddelandet. 

Det här innebär TiB-funktionen

• Organisationen bemannas av tjänstepersoner anställda i Karlskrona och Ronneby kommun.

• TiB är den som tar emot larm eller information om händelser som har eller kan ha påverkan på verksamheten eller kommunens geografiska område.

• TiB gör en första bedömning om händelsens omfattning och möjliga konsekvenser och avgör vem som ska informeras samt, beroende på händelsens art, vidta åtgärder.

• TiB startar krisledning i respektive kommun till dess att kommunens krisledningsstab tar över. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.