Foto: SVT

Ny utbildning fångar upp nyanlända lärare

Uppdaterad
Publicerad

I Ronneby startar till våren en ny lärarutbildning för nyanlända. Det så kallade snabbspåret ska fånga upp nyanlända lärare för att snabbt få ut de i arbete i svenska skolor.

Snabbspåret är en 26 veckor lång utbildning för arabisktalande nyanlända. Studietiden kommer då varvas mellan praktik på svenska skolor och undervisning i svenska och lärartekniker.

– Kravet för att få vara med är att man har en lärarutbildning, eller kandidatexamen i läraryrke, från sitt hemland. Det yttersta syftet med utbildningen är att vi ska få fler lärare i Sverige, säger Pähr Hansson, projektledare från Malmö Högskola.

Snabbspåret finns redan på flera orter i Sverige och är ett samarbete mellan högskolorna och Arbetsförmedlingen. Till våren startar den första utbildningen på Ronneby Kunskapskälla, i regi av Malmö högskola, något de är väldigt stolta över.

– Tidigare var det närmsta snabbspåret i Malmö, så det betyder jättemycket för både Ronneby och hela Blekinge att det äntligen startar här, säger Marie Aurell, verksamhetsutvecklare på Ronneby Kunskapskälla.

Annorlunda läraryrke

En av de omkring 80 som sökt plats till vårens snabbspår i Ronneby är Abd Almajed Al Husaen, som kom till Sverige från Syrien för snart två år sedan.

– Jag jobbade i åtta år i Syrien som fysik- och kemilärare på gymnasiet, och på universitet. Men det är annorlunda lärartekniker här i Sverige, säger han.

På vilket sätt?

– I Syrien skriver läraren upp information på tavlan och så får eleverna studera självständigt. Här hjälps man åt mer, det är mer samarbete mellan elever och lärare.

Vill ha fortsättning

Omkring 25-30 personer väntas få plats i vårterminens snabbspår.

– Men vi hoppas såklart det blir fler tillfällen, säger Marie Aurell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.