• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Två unga män dömdes i Blekinge tingsrätt efter att ha mördat en 57-årig man. Foto: SVT/Google Earth Studio

Styckmordsdömd utreds på nytt – hoppas på lägre straff

Uppdaterad
Publicerad

Den 22-årige man som dömdes till livstids fängelse efter det uppmärksammade styckmordet var missnöjd med utlåtandet av den rättspsykiatriska utredningen och begärde att den skulle omprövas. Hovrätten har nu beslutat att utredningen ska bedömas på nytt av Socialstyrelsen.

I mitten av juni kom domarna i Blekinge tingsrätt mot de två män som fälldes för att ha mördat en 57-årsåldern. En 23-årig man fick 18 års fängelse medan en 22-åring fick livstids fängelse. Båda domarna har överklagats.

De rättspsykiatriska utredningarna visade att ingen av männen hade någon allvarlig psykisk störning. 22-åringen har varit kritisk mot utredningen och förklarat mordet med att han lidit av psykisk ohälsa under en lång tid.

Styckmord i Karlskrona

Ny genomgång

Han begärde att Socialstyrelsen ska gå igenom den rättspsykiatriska undersökningen. Kammaråklagare Anna Johansson Toresten motsatte sig en genomgång av Socialstyrelsen men hovrätten beslutade att så blir fallet.

– Vad man gör är att man begär en second opinion, alltså ett utlåtande från Socialstyrelsen, över den tidigare undersökningen. Då är det sakkunniga som går igenom den, säger hovrättsrådet Lars Lindblad.

Vill se ändrat straff

Den överklagande domen har gjort att fallet tas upp i hovrätten med start den 30 augusti. 22-åringen vill se att domen ändras från livstids fängelse till ett tidsbestämt straff efter att Socialstyrelsen sagt sitt.

– Då får hovrätten ett svar efter att de begärt ett yttrande från oss. Sedan får hovrätten göra en bedömning utifrån vårt yttrande, säger Nina Sandström, administratör vid Socialstyrelsens rättsliga råd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Styckmord i Karlskrona

Mer i ämnet