Sabina McDowell säger att Liberalernas toppnamn Emanuel Norén uppvaktade henne. – Det blev obehagligt, säger hon. Foto: PrivatVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nya anklagelser mot Norén – sextrakasserade kvinnor i ungdomsprojekt

Publicerad

Flera kvinnor vittnar i dag om intensiva och oönskade kontakter från Liberalernas toppnamn Emanuel Norén. I ett ungdomsprojekt som Norén ville stötta blev samtliga unga kvinnor kontaktade.
– Jag känner en lättnad över att det äntligen blivit offentligt, säger Sabina McDowell, 30, en av de drabbade.

SVT Nyheter Blekinge kunde i går avslöja att Karlshamnspolitikern Emanuel Norén (L) privat kontaktat flera kvinnliga tjänstemän i Karlshamn via sociala medier – så intensivt att agerandet till slut spräckte den styrande koalitionen i kommunen. 

Uppgifterna bekräftades av bland andra kommunstyrelsens ordförande Per-Ola Mattsson (S) och Centerpartiets gruppledare Gertrud Ivarsson – men tillbakavisades bestämt av Norén själv. 

”Tog ingen hänsyn”

Men nu kommer nya vittnesmål som i detalj avslöjar hur Liberalernas toppnamn de senaste åren agerat mot unga kvinnor på sociala medier. 2016 närmade han sig via arbetet som ungdomsrepresentant på Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet (NBV) ett projekt som vid tidpunkten byggde upp en så kallad ungdomsplattform i Blekinge. Flera unga kvinnor arbetade med projektet. Samtliga blev privat kontaktade av Norén. 

– Det visade sig snart att det följde ett mönster. Det var ett systematiskt uppvaktande. Vi satt där och jämförde våra meddelanden med varandra. Man säger nej, nej och nej igen – men det tar han ingen hänsyn till. Han skulle hjälpa oss med vår verksamhet, men det slutade med att ingen ville ha med honom att göra, säger Sabina McDowell. 

Hur reagerade du när det här blev offentligt i går?

– Jag kände...äntligen. Det var en stor lättnad.

SVT Nyheter Blekinge har tagit del av sparade konversationer mellan Norén och flera av kvinnorna i projektet. Där framgår bland annat att han haft kontakt med flera av dem – samtidigt. Och att han är ångerfull när beteendet avslöjas.

– När det gick upp för mig kände jag bara obehag, säger Sabina McDowell.

Konversation mellan Emanuel Norén (L) och Sabina McDowell. I vitt syns det han har skrivit och i blått syns svaret från henne. Foto: Privat

Gled in på sex

En annan av kvinnorna som Norén intensivt kontaktade vill vara anonym, men berättar att samtalen mellan dem snart gled in på sex. 

– Han föreslog en trekant med mig och min då 16-åriga vän. Jag svarade: ”Aldrig. Hon är ju bara 16.” Det var som att han aldrig ville släppa taget. I dag känner jag mig mest äcklad när jag tänker på det. 

Efter att händelsen avslöjades i ungdomsprojektet sökte ansvariga kontakt med Noréns chef på NBV, som vid tillfället inte var på plats. Därefter gjordes inget nytt försök och det påbörjade samarbetet avslutades.

”Liknar häxjakt”

Emanuel Norén vill i sak inte kommentera de nya vittnesmålen från kvinnorna i ungdomsprojektet.

– Det här börjar likna en häxjakt på mig. Och de uppgifter du refererar till rör mina privata förehavanden.

Du tycker inte att det här visar på ett mönster?

– Eftersom SVT bandar intervjuer är jag inte intresserad av att svara på det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Anklagelserna mot Emanuel Norén

Mer i ämnet