Här är en skiss på nya E:22an, som nu fått klartecken att påbörjas. Foto: Trafikverket

Regeringen ger grönt ljus för bygget av nya E22

Uppdaterad
Publicerad

Omdebatterade E22:an mellan Lösen och Jämjö godkänns av regeringen. Bygget förväntas ta tre år och totalt ska projektet kosta runt 800 miljoner kronor.

– Man behöver klartecknet för att få använda pengarna och börja bygga, det här är sista steget, säger Johan Wolgast, projektledare på Trafikverket.

Han syftar på den 15 km långa vägsträckan som nu fått klartecken från regeringen. Trafikverket hoppas börja bygget redan nästa vår men innan dess ska marken undersökas av arkeologer och en upphandling kring vem som ska utföra arbetat genomföras.

– Under hösten kommer arkeologerna göra sina sista grävningar så att det är fritt fram att bygga väg sen då, säger Johan Wolgast.

”Det kommer bli stundtals väldigt stökigt”

Byggarbetet förväntas pågå under tre års tid och totalt har man räknat med att projektet kommer att kosta 800 miljoner kronor. Mellan 10 000 och 12 000 fordon rör sig längs med nuvarande E:22an varje dag och kommer att behöva ledas om under byggperioden.

– Det kommer bli stundtals väldigt stökigt längs med den befintliga vägen, man får bygga tillfälliga cirkulationer. Sedan kommer det vara buller från maskiner också. Det blir ett stort bygge under lång tid, säger Johan Wolgast.

Protester mot bygget

Projektet har under flera år varit ett hett debattämne för lantbrukare i Skåne och Blekinge. Eftersom åtta kilometer av vägen ska byggas på åkermark anser de att det är ett hot mot livsmedelsförsörjningen.

Bondeupproret

2017 startade lantbrukare från Skåne och Blekinge det så kallade Bondeupproret för att protestera mot att delar av E22-vägen ska byggas på åkermark. Runt hundra bönder samlades för att visa sin ståndpunkt i saken.

Protestgruppen överklagade senare trafikverkets planer men fick nedslag av regeringen i november förra året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.