Nya gifttester görs i Kallinge

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare provtagning för att kartlägga halterna av PFAS efter giftlarmet i Kallinge planeras. Experter uppmanar ungdomar från hela kommun att lämna blodprov för vidare analys.

Under fyra tillfällen i mars och april 2015 erbjuder Landstinget i Blekinge i samarbete med Arbets- och miljömedicin i Lund nya tider för blodprovstagning. Provtagningen sker på vårdcentralen i Kallinge. Dessa riktar sig till personer som inte tidigare har lämnat blodprov för analys av perflourerade alkylsyror (PFAS).

– Vi ser gärna att fler ungdomar och unga vuxna från hela Ronneby kommun tar blodprov, säger Kristina Jakobsson från Arbets- och miljömedicin i Lund.

Med anledning av att man upptäckt att dricksvattnet i Kallinge har innehållit förhöjda halter av PFAS har Arbets- och miljömedicin i Lund tidigare tagit blodprov barn i Kallinge. Analysen påvisade spår av ämnet i blodet, dock i lägre koncentration än väntat. Provsvar från de över tusen Kallingebor som bott länge på orten och som redan testats har också påvisat onormalt höga halter av PFAS i blodet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet